Select Page

Valekalevalan hahmot

Hahmojen piirrokset on tehnyt sarjakuvataiteilija Kati Rapia. Kuvaukset hahmoille ovat luoneet Kati ja sanataiteilija Juha Hurme yhdessä.

Aino

Kiva nuori ihminen, Joukahaisen sisko. Valitsee elämän kalana mieluummin kuin menee naimisiin puolison kanssa, jota ei rakasta.

Katso video tästä.

Alli

Nuori kapinallinen, joka uskaltaa vaatia parempaa. Hän ei hyväksy vanhoja tapoja, jos ne eivät ole oikeudenmukaisia. Luonteeltaan äksykki. Runoilija.

Katso video tästä.

IKu-Turso

Merenalainen hirviö, jota kukaan ei ole nähnyt kokonaan. Kuolematon, valtava, ikivanha ja hirmuinen. Saattaa olla pelkkää huhua.

Katso video tästä.

Ilmarinen

Mahtava velho ja tunari kuten paras ystävänsä ja kilpakumppaninsa Väinämöinen. Ammatiltaan seppä, hyväntahtoinen värkkääjä. Osaa tehdä aivan ihmeellisiä koneita, kun sille päälle sattuu, jopa Sammon, josta kukaan ei tiedä, että mikä se oikein on, ja kuinka sitä pitäisi käyttää. Ihmissuhdeasioissa epäonninen. Kun jää leskeksi, takoo itselleen metallista vaimon. Eihän semmoisesta mitään tule.

Katso video tästä.

Ilmatar

Raskaana 700 vuotta. Sukelsi veteen ja muuttui Veden emoksi. Väinämöisen äiti.

Katso video tästä.

Itkevä Koivu

Ihmisen ja luonnon raja on Kalevalassa hienon liukuva. Luonto on ihmisen koti, ja maailma elää kokonaisena. Siten koivullakin voi olla tunteita ja jopa puhekyky. Myös aurinko ja kuu voivat antaa neuvoja, ja jänis välittää tärkeän viestin.

Katso video tästä.

Joukahainen

Ainon veli. Kademieli haastaja. Erityisesti kadehtii Väinämöiseltä tämän taitoja, tietoja ja mainetta. Ajaa liian lujaa rekipelillä ja kolaroi herkästi. Ei pysy polulla, suistuu suohon aina välillä.

Katso video tästä.

Kullervo

Traumatisoitunut sotalapsi, joka kohtaa maailman aina nyrkit pystyssä. Kaikki, mihin Kullervo koskee, menee rikki. Väkivaltakierre vie murhiin, Kullervo syöttää Pohjan neidon metsän pedoille.

Katso video tästä.

Kyllikki

Rohkea ja päättäväinen, ei anna yhtään periksi Lemminkäiselle, joka yrittää koko ajan kukkoilla. Tykkää keinumisesta, leikeistä ja tanssista. Onkin tosi hyvä tanssimaan.

Katso video tästä.

Lapsi lattialla

Leikkii siinä, kuulee kaiken, näkee kaiken, tietää kaiken, ymmärtää kaiken. On aina paikalla silloin kun tarvitaan, ja myös silloin, kun ei tarvita.

Katso video tästä.

Lemminkäinen

Sluiba, tyttöjen mielestä tosi kiva. Lemminkäisen mielestä tytöt ovat tosi kivoja. Hurjapää, nopeasti leimahtava ja harkitsematon: tekee ennen kuin ajattelee, ja ajautuu siten herkästi ongelmiin. Kosi vähän liian nopeasti Kyllikkiä, eikä suhteesta tullut kestävää.

Katso video tästä.

Lemminkäisen äiti

Rasittava. Puuttuu kaikkeen, jopa Lemminkäisen kuolemaan. Ohjailee, määräilee ja ylihuolehtii. Mutta on hän pelotonkin; juoksi Tuonelanjoelle asti poikaansa hakemaan. Kyllikin jokseenkin rasittava anoppi. Taitaa loitsut ja perinteen, eli on kunnon kulttuuritäti.

Katso video tästä.

Muna

Jossa on kaikki, ihan kaikki, koko kosmos. Iso lintu muni sen Väinämöisen äidin polven päälle, kun tämä lillui meressä.

Katso video tästä.

Märkähattu karjapaimen

Vähän epämääräinen kaveri, josta ei oikein kukaan pidä. Eikä hän pidä kenestäkään. Näillä asioilla on epäilemättä yhteys. Kyräilee jossain nurkassa, kyttää toisia, ei pääse mukaan mihinkään porukkaan. Huhutaan, että hän ampui kyykäärmeen Lemminkäisen sydämeen ja syöksi tämän Tuonelan jokeen.

Katso video tästä.

Pikku mies

Tilanteen vaatiessa iso. Unohdettu suurmies. Kutsutaan paikalle, kun on paha paikka. Erittäin kova kaatamaan puita. Nousee merestä kuivalle maalle, ja homman hoidettuaan palaa takaisin mereen.

Katso video tästä.

Pohjan akka

Mahtava. Hänellä on valtaa, voimaa ja bisnesälyä. On Väinämöisen ja Ilmarisen veroinen suuri päällikkö ja, erimielisyyksien koittaessa, näille kaveruksille kova vastus. Osaa kriisitilanteessa muuntautua jättiläiskotkaksi, joka jaksaa kantaa sata soturia.

Katso video tästä.

Pohjan isäntä

Mahtavan varjo. Vaimo määrää kaiken. On aina näyttävästi esillä, mutta ei saa mitään aikaiseksi.

Katso video tästä.

Pohjan neito

Kaikkien tavoittelema, vastustamaton ja rikas. Menee naimisiin Ilmarisen kanssa, mutta kuolee ennen aikojaan, kun menee leipomaan pilan päiten Kullervon eväsleipään kiven. Sitä hänen ei olisi pitänyt tehdä.

Katso video tästä.

Puhuva miekka

Kullervon työkalu, jolla on sana hallussa. Miekalla on terävät mietteet, mutta, yllättävää kyllä, se ei aina janoakaan verta, vaan saattaa päinvastoin puhua heiluttajalleen järkeä ja estää turhan verenvuodatuksen.

Katso video tästä.

Väinämöinen

Syntyi 30-vuotiaana, itkupilli. Viisas muusikko ja mahtava velho. Tietää todella paljon kaikesta, mutta on välillä erittäin avuton ja tunaroi. Lyö kirveellä polveen ja on naisten kanssa ujo ja estynyt. Äiti joutuu neuvomaan häntä jopa haudan takaa. Elämän ja kuoleman raja ei ole vanhoissa runoissa jyrkkä.

Katso video tästä.

Eläinkuntaa

Karhu, hirvi, peura, kettu, susi, jänis, orava, lumikko, kärppä, hiiri, hämähäkki, muurahainen, lepakko, leppäkerttu, sisilisko, mehiläinen, sammakko, käärme, mato, monni, hauki (ja muut kalat), hylje, lohikäärme, joutsen, kotka, sotka, haukka, metso, tikka, leppälintu, naakka, västäräkki, pääskynen, kuukkeli, sorsa, koira, hevonen, lehmä ja härkä, kissa, sika, lammas, pässi ja kaikki muut.

Katso video tästä.