Select Page

VALEKALEVALAKISA JÄRJESTETTIIN 3.-6.-LUOKKALAISILLE 8.8.-31.12.2019.

SAIMME NOIN 180 HURJAA TARINAA TEKSTINÄ, KUVINA JA VIDEOINA. JUHA HURME, ELLI SALO, KATI RAPIA JA MIIRA LUHTAVAARA OVAT LUKENEET NYT TYÖT LÄPI JA VALINNEET N 40 TYÖTÄ TULEVAAN VÄINÄMÖINEN, MÄINÄMÖINEN JA ZÄINÄMÖINEN EEPOKSEEN, JONKA TEOS-KUSTANNUS JULKAISEE ELOKUUSSA 2020.

KARSINTA OLI VAIKEAA, KOSKA JOKAINEN TYÖ OLISI ANSAINNUT TULLA JULKAISTUKSI! KAIKILLA KILPAILUUN OSALLISTUNEILLA ON SYYTÄ OLLA YLPEITÄ OSALLISTUMISESTAAN, KOSKA JOKAINEN TARINA ON OSA KALEVALAISEN TARINAPERINTEEN TUHATVUOTISTA JATKUMOA. 

VIISI PALKITTUA ON KONTAKTOITU HENKILÖKOHTAISESTI.

KIITOS KAIKILLE OSALLISTUJILLE! 

Briefly in English

Valekalevala was a competition for children in 3-6 grades to write new stories using the given characters from Kalevala on the autumn 2019.

Valekalevalakisa 3.-6.-luokkalaisille!

 

Säännöt lyhyesti:
  • Kilpailuaika 8.8.-31.12.2019
  • Sarja: 3.-6.-luokkalaiset
  • laji: satu, runo, novelli, sarjakuva, minileffa tai muu sellainen
  • pituus: Enintään 3000 merkkiä tai video enintään 2 min.
  • palkinnot: Parhaat jutut palkitaan lahjakorteilla Suomalaiseen Kirjakauppaan sekä muilla yllätyksillä. Mehevimmät jutut myös julkaistaan syksyllä 2020 julkaistavassa kirjassa.

Kilpailun vastuullinen järjestäjä on Kalevala Fest ry.
Kilpailun yhteistyökumppaneina ja tukijoina ovat Suomalainen kirjakauppa, Opetushallituksen LukuliikeLastenkirjainstituuttiSuomen luokanopettajat ryKoneen SäätiöKalevalaseuraTeos-Kustantamo sekä Tiketti.

Kerro hyvä juttu ja osallistu Valekalevalakisaan.

Me kilpailun järjestäjät ajattelemme, että suomenkielinen kansanrunous ja Elias Lönnrotin Kalevala ovat tärkeää maailmanperintöä ja hienoja juttuja pullollaan. Tarvitsemme sinun apuasi, että saamme tietää, miten monilla tavoilla tämä perinne voi elää nykyisten lasten mielikuvituksessa.

Pärjäät hienosti Katin ja Juhan oheismateriaalin varassa, mutta jos haluat perehtyä syvemmin kansanrunouden maailmaan, niin se käy helposti. Kouluissa ja kirjastoissa osataan neuvoa, ja neuvotaankin mielellään. Lapsille suunnattuja Kalevalan versioita löytyy useita, Mauri Kunnaksen Koirien Kalevala on hauska ja Kai Niemisen KALEVALA.NYT esittelee upeasti koko eepoksen.

Eikä kukaan kiellä kurkkaamasta sitä oikeaa Kalevalaa tai jopa sen tausta-aineistoa, Suomen Kansan Vanhojen Runojen mahtavia kokoelmia. Ne tavoitat digitaalisina puhelimellasikin netistä.

Kilpailutöitä julkaistaan KalevalaFestin valekalevala.fi sivulla ja Youtube-kanavalla. Juha Hurme, Elli Salo ja Kati Rapia toimittavat aineistosta kirjan, jonka Teos-kustannus julkaisee syksyllä 2020. Hurme, Salo ja Rapia kirjoittavat kirjaan myös kuvailut parhaista elokuvista sekä linkit niiden katsomiseen. Koska kilpailun tarkoituksena on villien tarinoiden kertominen, ei tässä kilpailussa tarkastella oikeinkirjoitusta ja kielioppia. Myös murreilmaisut ovat sallittuja. Kilpailun tarkoituksena on alun perin elävänä esitystaiteena syntyneen 1000-vuotisen runolaulun kiertyminen suuren tradition jatkeeksi 2020-luvulla.

Osallistumisohjeet

Voit kirjoittaa kertomuksen, tehdä sarjakuvan, piirtää kuvan tai kuvata elokuvan. Käytä teoksessasi Juha Hurmeen ja Kati Rapian valitsemia ja esittelemiä kansanrunouden hahmoja. Ne saavatkin sitten seikkailla aivan kuin haluat.

Kertomuksen suositeltava mitta on korkeintaan 3000 merkkiä. Se voi olla tarinan, vitsin tai näytelmän muodossa…kunhan on hieno kertomus. Vanhaa kalevalaista runomittaa ei todellakaan tarvitse käyttää. Mutta ei se kiellettyäkään ole.
Jos teet kuvamateriaalia, voit käyttää hyväksesi Katin kuvia, mutta voit myös vapaasti luoda omaa kuvastoa. Sarjakuva piirretään joko pystymuotoon (esim A4-paperille) tai kolmeruutuisena strippinä. Elokuvalla saa olla kestoa korkeintaan 2 minuuttia. Se voi olla animaatio, näytelty, tanssittu tai vaikka uutinen. Suositeltu tiedostomuoto Mp4.

Kukin kilpailija saa osallistua kisaan korkeintaan yhdellä teoksella. Teos on mahdollista tehdä myös porukalla, työryhmänä. Esimerkiksi elokuvan tekoon tarvitaan usein enemmän ryhmää.
Teokset pitää toimittaa perille vuoden 2019 loppuun mennessä. Kertomukset, kuvat ja sarjakuvat toimitetaan sähköisesti (pdf, jpg tai png) skannattuina (suositus: jpg 300ppi-resoluutiolla) tämän linkin kautta. Jos kirjoitat käsin paperille, pidä huolta, että saamme selvää sutuistasi. Ei niitä merkkejä niin tarkkaan tarvitse laskea…

Videot (Suositeltu tiedostomuoto Mp4) voi lähettää WeTransfer palvelun kautta osoitteesta www.wetransfer.com. Maksimi tiedostokoko tällöin 2GB. Laita vastaanottajaksi kisa@valekalevala.fi. Jos osallistut kisaan videolla täytä silti yllä olevan linkin kautta osallistumistietosi ja raksita lomakkeelle kohta “olen lähettänyt videon wetransfer -palvelun kautta”. Jos mahdollista, voit ladata videon myös Youtubeen omalle kanavallesi ja laittaa osallistumislomakkeelle videon linkin. Tällöin alkuperäistä videota ei tarvitse lähettää.

Tärkeää : Kilpailun osallistujat antavat Teos-kustantamolle ja KalevalaFest ry:lle oikeuden käyttää harkintansa mukaan teosten tekstejä, kuvia ja videoita tai niitten osia hankkeen markkinoinnissa.

 

Yhteystiedot:

Sirpa Lahti, Kalevala Fest ry, tuottaja, 040 738 4736
Riitta Huttunen, Kalevala Fest ry, tuottaja, 050 355 1036
Kilpailun kotisivut: www.valekalevala.fi
Kisan oma osoite: info@valekalevala.fi